Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans
Reprodueix vídeo

Un arc de sant Martí de sucre

Un experiment per descobrir què és la densitat
15 de març de 2022 –
 Redacció

Anem a fer un experiment per observar de forma visual què és la densitat. Consisteix a acolorir (amb diferents colorants alimentaris) sis gots d’aigua. Al primer no hi posarem gens de sucre, al segon, una cullerada; al tercer, dues i així fins al sisè, que rebrà cinc cullerades de sucre.
Ara, agafeu una pipeta o palleta i submergiu-la 2 cms dins el got d’aigua sense sucre. Per extreure l’aigua tapeu l’extrem i mantingueu-lo tapat mentre l’introduïu al segon got. Ara caldrà submergir la palleta 4 cm i així successivament. Ja teniu el vostre arc de sant Martí de la densitat!

La ciència que s’hi amaga:
La densitat mesura quantes “coses” estan compreses en un espai concret. La seva equació matemàtica és: Densitat = Massa (el material, les coses) ÷ Volum (l’espai mesurat). en el nostre exemple, com més sucre més densitat i d’aquí, més pes.
I com és que els líquids no cauen de dins la palleta? Aquí tenim una lliçó extra sobre la cohesió (molècules similars que s’atrauen) i l’adhesió (molècules diferents que s’atreuen mútuament). El que fa que no surtin és la tensió superficial que creem amb el dit i que fa que la pressió de l’aire dins de la palla sigui inferior a la pressió de l’aire fora de la palla. En el moment en què es treu el dit polze, la pressió de l’aire s’iguala i després la gravetat simplement mou les solucions de colors cap a fora.