Un arc de sant Martí de sucre

Un experiment per descobrir què és la densitat

15 de març de 2022 - MAD Systems, SCCL

Anem a fer un experiment per observar de forma visual què és la densitat. Consisteix a acolorir (amb diferents colorants alimentaris) sis gots d’aigua. Al primer no hi posarem gens de sucre, al segon, una cullerada; al tercer, dues i així fins al sisè, que rebrà cinc cullerades de sucre.
Ara, agafeu una pipeta o palleta i submergiu-la 2 cms dins el got d’aigua sense sucre. Per extreure l’aigua tapeu l’extrem i mantingueu-lo tapat mentre l’introduïu al segon got. Ara caldrà submergir la palleta 4 cm i així successivament. Ja teniu el vostre arc de sant Martí de la densitat!

La ciència que s’hi amaga:
La densitat mesura quantes “coses” estan compreses en un espai concret. La seva equació matemàtica és: Densitat = Massa (el material, les coses) ÷ Volum (l’espai mesurat). en el nostre exemple, com més sucre més densitat i d’aquí, més pes.
I com és que els líquids no cauen de dins la palleta? Aquí tenim una lliçó extra sobre la cohesió (molècules similars que s’atrauen) i l’adhesió (molècules diferents que s’atreuen mútuament). El que fa que no surtin és la tensió superficial que creem amb el dit i que fa que la pressió de l’aire dins de la palla sigui inferior a la pressió de l’aire fora de la palla. En el moment en què es treu el dit polze, la pressió de l’aire s’iguala i després la gravetat simplement mou les solucions de colors cap a fora.