Aprendre amb les mans

10 normes per fer un bon ús del grup de whatsapp de l’escola

Decàleg essencial per comunicar-nos amb la resta de pares i mares sense ansietat
29 d’agost de 2022 –
 Redacció

Sovint, els problemes derivats de la tecnologia no són cosa de l’eina en si, sino de l’ús que se’n fa. I els grups de WhatsApp de pares i mares a les escoles és un d’aquests casos. Tal com diu en aquest article Nati Cabrera, professora dels Estudis d’Educació i Psicologia de la UOC, “una cosa és mantenir bones relacions amb la comunitat de pares i voler participar del dia a dia a l’escola i l’altre és convertir el whatsapp en una agenda paral·lela que estalvia als nens, sobretot a partir de determinades edats, a assumir les seves responsabilitats.” L’exemple més clar és el de demanar una imatge de la pàgina de deures quan el nen/a s’oblida el llibre a classe o encarregar-nos nosaltres, via whatsapp, de la recerca de la tovallola que s’ha deixat al vestuari.

Amb tot, és evident que els grups de whatsapp de pares i mares s’han convertit no només en un mitjà de comunicació que ha vingut per quedar-se sinó en una una eina essencial a l’hora de comunicar novetats, organitzar activitats i estar al dia. El problema és que, des d’aquí, és fàcil passar a la crítica irreflexiva envers els mestres o a discussions entre pares que, sense aquesta eina, possiblement mai no s’haurien produït.

Davant d’això, el sociòleg i director d’Humanitats de la UOC, Francesc Núñez, proposa aquest decàleg de normes i actituds per a fer un bon ús dels whatsapp a l’escola.

1. Ser sempre respectuós amb les opinions dels altres i no fer comentaris ofensius envers ningú.

2. Evitar de respondre en calent. Deixar passar sempre un temps prudencial per no precipitar-se en els comentaris.

3. Posar sempre en dubte la credibilitat d’algunes de les informacions compartides. Assegurar-nos de la seva veracitat abans de fer judicis de valor previs.

4. Evitar l’alarmisme: un situació o fet que afecta a un individu no ha de per què afectar tothom.

5. Vigilar amb l’etiquetatge de professors, alumnes, famílies… per evitar de crear-ne imatges falses o distorsionades.

6. Descontextualitzar els missatges que es reben, és a dir, tenir en compte en quin context s’ha transmès una determinada notícia o comentari.

7. Evitar d’explicar temes personals ni enviar missatges brossa (fotos, acudits o «mems» tot i que a nosaltres ens puguin semblar divertits.

8. Evitar personalitzar les discussions en una persona, alumne, família en concret.

9. Tenir present l’anomenat «efecte grandària», és a dir, la dimensió que pot prendre un comentari irrespectuós en un espai públic (com WhatsApp) i que pot arribar a escapar del nostre control.

10. Tenir en compte la imatge personal i familiar que transmetem cada vegada que escrivim un comentari al grup.

Publicidad

Articles relacionats