El primer dia de l’escola sovint arriba amb una barreja d’expectatives, emocions i nervis. Com a docents, és natural rumiar i imaginar tots els escenaris o imprevistos que puguin presentar-se al llarg del curs, però, si una cosa ha de centrar els nostres esforços durant aquests primers compassos acadèmics, és, sens dubte, connectar amb els alumnes des d’un bon principi i que aquests se sentin acollits i motivats un cop tornen a l’aula.
Aquí tens cinc consells que pots aplicar com a docent durant la primera setmana de classes i que et poden ajudar a posar-te en marxa a tu i els teus alumnes.
1. Tothom comença des de zero
Les expectatives d’un professor sobre els seus alumnes a l’inici del curs poden condicionar enormement com aquests es comportaran al llarg de l’any i quina serà la seva relació amb nosaltres. Començar el curs amb “etiquetes” preestablertes de cada estudiant, com “el problemàtic”, “l’aplicada” o “el nerviós”, no és recomanable.
Comença el curs donant a cada estudiant l’oportunitat de començar des de zero, sense tenir en compte com ha estat la vostra relació o el seu comportament a classe durant els cursos anteriors, potser alguns d’ells us sorprendran i aprofitaran l’oportunitat per canviar radicalment.
2. Aborda des del primer dia els dubtes i les pors
Evitar el treball emocional al principi del curs ens pot passar factura a la llarga. En cursos on es produeixen canvis acadèmics –de la primària a l’ESO, el pas al batxillerat…–, és on se solen generar més incerteses i temors, com “seré capaç de fer nous amics?”, “tinc el nivell suficient per estar en aquest curs?”, “aconseguiré la nota de tall que necessito per entrar a la carrera que vull?”.
Un bon exercici pels primers dies pot consistir en que cada alumne escrigui aquests dubtes en un paper i després els poseu en comú anònimament entre tota la classe, ja que això ajudarà a fer-los adonar que els seus problemes no són els únics i que és normal tenir pors a l’hora de començar un nou curs.
Un últim consell: Guarda aquests texts per l’any vinent i reparteix-los entre els nous alumnes el primer dia de classe, així veuran que els estudiants que han estat en la seva situació un any abans també van passar pel mateix i se’n van acabar sortint.
3. Dona importància a l’apartat visual
Les parets de les aules són càlides i acollidores? Reflecteixen els gustos i els interessos dels vostres estudiants? Una primera impressió forta sovint comença amb els elements visuals de la vostra aula: els cartells, decoracions i ajudes a l’aprenentatge que fan que els estudiants se sentin benvinguts i despertin la seva curiositat.
Posar imatges, històries curtes i cites que presenten referents i líders de tots els àmbits de la vida poden servir d’inspiració. El material curricular també hauria de reflectir la varietat estudiantil. Ajusta també les imatges i els exemples per reflectir les diferents cultures que tindrem entre els estudiants. Per exemple, per fomentar les STEM entre les noies, és important que busquem referents de científiques, inventores o investigadores dones que les puguin inspirar.
4. Dedica temps a les relacions personals
Els estudiants milloraran el seu rendiment acadèmic si invertim temps a crear un entorn de confiança i suport a l’aula. Segons indica un estudi de la University of Missouri i la University of Texas at Arlington, els professors més efectius són els que aconsegueixen tenir un equilibri entre la relació de confiança i el rigor amb l’alumne. Segons aquest estudi, els estudiants que se senten còmodes amb la seva relació amb el docent “s’involucren en activitats acadèmiques més desafiants, es comporten més apropiadament per a l’entorn escolar, estan realment contents de veure el seu professor, i complir o superar les expectatives del seu docent.”
El primer dia de l’escola, pots començar amb estratègies clàssiques de creació de relacions: jugar a algun joc per conèixer els noms –sobretot quan es tracta de l’inici d’un nou cicle escolar– i planificar activitats de coneixement. Després de trencar el gel, podem invertir en activitats que promoguin un sentit de pertinença per a tots els estudiants.
5. Crea amb els teus alumnes les normes de la classe
En començar un nou curs pots sentir-te temptat de voler portar tu les regnes de l’aula fermament i sense concessions per demostrar el teu lideratge, però això pot acabar portant-te a una “lluita pel poder” constant durant la resta de l’any i posar una barrera entre tu i els teus alumnes des del primer dia.
En lloc d’això, compartiu l’espai: Convida els teus alumnes a assumir responsabilitats sobre el funcionament de l’aula. Pot ser molt positiu negociar i elaborar conjuntament amb ells i elles “les regles de la classe”, posar una sèrie de normes i directrius que t’ajudin a vetllar pel bon funcionament de l’aula i, alhora, també hi involucrin l’alumnat, incentivant així, el seu sentiment de pertinença a la classe.