Casals i colònies STEAM

Us presentem cinc propostes per aquest estiu ideals pels infants i joves amants de la ciència, la tecnologia i els descobriments

Codelearn, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i el científic Dani Juménez impulsen algunes d’aquestes activitats

25 de maig de 2023 - Redacció

Ja saps què faran les teves criatures aquest estiu? Els interessa la ciència? Volen aprendre a programar? Els apassiona la tecnologia? Són dels que es plantegen tots els per quès possibles? Estàs de sort perquè ara hi ha tallers, casals i colònies de tota mena i sí, també n’hi ha pels amants de les disciplines STEM.

Codelearn

Durant tot l’any ofereixen extraescolars de programació, robòtica i pensament computacional. A l’estiu també fan casals, de matí o tarda, a una vintena de poblacions –Badalona, Banyoles, Barcelona, Castellar del Vallès, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Molins de Rei, Premià de Mar, Reus, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, Terrassa, Vic, Sant Julià de Lòria  a Andorra–, perquè infants i joves d’entre 8 i 18 anys aprenguin i es diverteixin treballant algun tipus de tecnologia. Són campus exclusivament tecnològics on poden triar la temàtica que més els interessi: creació i  muntatge de robots, videojocs, electrònica o tecnologia. 

Newspace: Estades científiques

La ciència és la protagonista de les estades d’estiu que organitza la Fundació Catalunya La Pedrera. Quinze dies on joves de 4t d’ESO i Batxillerat s’enlairaran amb l’enginyeria aeroespacial i descobriran acompanyats d’un equip científic i professionals de referència del sector, com dissenyar, construir, testejar, llançar i operar dos petits satèl·lits amb missions tecnològiques i científiques. Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, acull aquestes estades científiques que combinen sessions més teòriques, casos pràctics i anècdotes espacials, i fidels a la filosofia d’aprendre fent

Explorium

Fan casals i colònies STEM i exclusivament de matemàtiques per a nois i noies des de primer de primària fins a segon de batxillerat. Els casals són a Barcelona i Sant Cugat, mentre que les colònies son arreu de Catalunya i obertes a tothom Un equip d’educadors ben formats en el lleure científic i amb perfils ben diversos, els plantegen reptes que els motivin a anar explorant diverses branques cientificotecnològiques. La idea és que tothom pugui entrar al repte, puguin desenvolupar-los cap a qualsevol banda i no hi hagi cap topall.  Asseguren que any rere any estan creant una família científica, els 75% dels infants i joves que van als seus casals i colònies, repeteixen. 

Science Camps

Fa vuit anys que en Dani Jiménez, físic i divulgador científic, va idear els Science Camps, unes colònies científiques que llavors eren molt poc habituals. Assegura que són les que a ell li hagués agradat fer quan era petit, perquè combinen activitats d’esport i lleure amb activitats científiques. A cada estada el mateix Jiménez fa un parell de shows científics amb experiments dels que et deixen bocabadat. Unes colònies que organitza conjuntament amb Club Elements. Són set dies i sis nits a l’alberg de Vic Xanascat, on es troben nois i noies d’entre 8 i 16 anys, curiosos, poderosos intel·lectualment, als que els agrada preguntar, experimentar i que els expliquin moltes més coses del que és habitual.

Tallers Mnactec

La proposta estiuenca del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) de Terrasa són les Vacances al museu, tallers infantils per descobrir el món de la ciència i de la tècnica. Des de finals de juny i fins a finals de juliol, descobriran de 9 a 14 h diferents aspectes relacionats amb la Festa Major, la química, la ràdio, l’energia i el tèxtil. En funció de la setmana coneixeran la cultura popular de la ciutat i aprendran danses tradicionals; els darrers avenços tecnològics i nous usos de la química en la medicina; com crear un programa de ràdio; els diferents tipus d’energia, els usos i les implicacions mediambientals de cadascuna d’elles, o com muntar un teler i crear objectes amb materials reciclats.