Treballar bona part del contingut curricular de física i química de 2on d’ESO en un sol projecte és possible. I trenar-ho amb la història i l’art romà i gòtic alhora que es fa anar una impressora 3D i s’aprenen conceptes de reciclatge, sostenibilitat. cooperació i economia circular, també.
Que ho preguntin, si no, als alumnes de primer i segon d’ESO de l’escola-institut Puig i Gairalt i, sobretot, al Xavi Seva i al Damià Pascual Calero, els dos mestres que han implementat el projecte Remix the School en aquesta escola-institut de l’Hospitalet de Llobregat. Es tracta d’un dels deu centres escolars catalans que han participat d’aquest curs ideat pel FabLab Barcelona.
El Remix the School incorpora dins les escoles els experiments del FabLab BCN en l’àmbit de la creació de nous materials biodegradables.
Per implementar-lo dins l’aula, Seva i Calero van assistir a una formació presencial al FabLab on Xavi Domínguez i d’altres membres del Fablab els van iniciar en l’art de “cuinar” aquests nous biomaterials. “Ens van explicar diverses receptes fetes a partir de residus orgànics, ens van donar el material bàsic i, a partir d’aquí, cada escola ho va adaptar al seu entorn i context concret”, detalla el mestre en ciències socials Xavi Seva.
Posteriorment, han comptat amb l’assistència continuada de Domínguez per ajudar-los en els diferents dubtes que els han anat sorgint, doncs, per a ells, ha estat un veritable camí d’aprenentatge. “Hi han dedicat molt d’esforç i moltíssimes hores extra i han aconseguit que tota l’escola s’impliqués, per exemple, en la recollida de material”, explica la directora de l’escola-institut, Clara Ferro.
Asseguren que l’esforç ha valgut la pena i estan contentíssims amb els resultats obtinguts, sobretot perquè, per sorpresa de tot el claustre de professors, fins i tot aquells nois i noies amb comportaments disruptius, desmotivats o amb dificultats d’aprenentatge s’han involucrat i participat activament de les tasques i n’han assimilat els continguts.
El projecte, pas a pas
1. Integració de disciplines
Des de la seva perspectiva de mestre de socials, Seva va veure que podia vincular la creació dels biomaterials amb l’elaboració d’un mosaic romà en el cas de 1er de l’Eso i una vidriera gòtica, en el cas de 2on. Els marcs de les vidrieres i la maqueta d’una domus romana es dissenyarien amb la impressora 3D.
2. Cooperació entre l’escola, les famílies i el barri
Els biomaterials, des de pell de taronja al marro de cafè passant per la pell de l’alvocat, del pebrot o de la remolatxa, es van obtenir a l’escola però també se’n van recollir a les cases dels alumnes i als establiments del barri, cosa que va despertar un fort esperit de cohesió i de comunitat. A més, els alumnes van fer la cocció dels materials també a casa, cosa que va generar dinàmiques de treball en equip i d’aprenentatge en el si de les famílies.
3. Assaig-error, el millor mètode d’aprenentatge
¿Per què surten grumolls a la cocció? ¿Com podem deshidratar millor la pell de taronja perquè no se’ns podreixi? Podem aconseguir fer un biomaterial reciclant punta de llapis? ¿Com podem fer colors més vibrants? “Tant pels alumnes com per nosaltres mateixos, el procés d’elaboració dels materials i dels colors que necessitaven per fer les vidrieres o els mosaics ha estat ple de moments d’incògnita, d’experimentar amb les proporcions i de repetir processos de cocció, doncs cada material absorbeix la resina i l’alcohol a la seva manera. Ha estat un aprenentatge intens però molt apassionant, que ha despertat la curiositat dels nois i noies”, detalla Damià Calero, mestre de primària i coordinador digital del centre.
4. Entusiasme i motivació en l’alumnat
Aquesta curiositat que ha despertat el projecte entre els alumnes és només un dels molts senyals positius que els dos professors i també d’altres membres del claustre han detectat en els alumnes. “Les ganes d’involucrar-s’hi i d’aprendre dels alumnes, fins i tot, dels més complexos ens ha sorprès a tots”, afirma Seva. “Han investigat com treure colors, han fet el seu propi disseny artístic, s’han preocupat de cuinar el material a casa, de tenir cura d’allò que anava sortint de la impressora 3D, han treballat en equips cooperatius i han travat nous vincles amb el barri”, detalla. I, de fet, nosaltres mateixos comprovem com n’han arribat a assimilar els continguts, doncs són els propis alumnes, com l’Eric, la Lucia, el Mohamed, el Malek, el Pape o el Juan David els qui ens expliquen amb passió les coccions en detall, com han fet les diferents formes per les vidrieres i els mosaics o quines són les parts d’una domus romana.
Només un dia després de la nostra visita, llegeixo que la Cònsol General a Barcelona dels Estats Units i l’alcaldessa de l’Hospitalet també els han visitat per veure de prop aquest mateix projecte, doncs ha rebut finançament nord-americà, i no em costa d’imaginar-me els mateixos nois i noies tornant a explicar, entre emocionats i nerviosos, conceptes de física, química, història, art, reciclatge i sostenibilitat sense cap esforç i, el millor de tot, amb entusiasme.