Abacus, Blanquerna i FECC, junts en la transformació digital de les escoles

Dos-cents mestres de deu escoles segueixen un curs pioner en capacitació digital basat en la robòtica, la realitat virtual i la impressió 3D.

19 de desembre de 2023 - Redacció

Habilis, el segell de continguts educatius de la cooperativa Abacus en col·laboració amb la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i l’Esport Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) ha posat en marxa un projecte pioner de capacitació en competències digitals adreçat a prop de 200 mestres de 10 centres educatius de tot Catalunya.

L’objectiu de la iniciativa és formar docents en l’ús de tecnologia com la impressió 3D, els robots educatius o la realitat virtual i augmentada. Aquesta capacitació es realitzarà en 10 escoles de la FECC i donarà eines en capacitació digital als mestres per tal que puguin introduir a l’aula nous recursos que els ajudin a millorar les metodologies d’aprenentatge.

Com assegura Laura Blasco, cap d’estudis de l’escola Verge de la Salut de Sant Feliu del Llobregat, es tracta d’una iniciativa que no només els permet obtenir el grau B2 en capacitació digital docent i aprendre a introduir la tecnologia a l’aula de forma transversal sinó que també ha permès que escoles com la seva hagin pogut accedir a un equipament capdavanter format per impressores 3D, ulleres de realitat virtual i diversos robots educatius d’última generació.

“En altres temps, una escola com la nostra, d’iniciativa social,  no podria accedir a aquest tipus de materials”.

“Estem creant un projecte interdisciplinar que va des de I3 fins a 6è de primària i que té per objectiu final crear una cúpula i un hivernacle que faran els alumnes del cicle superior però que anirà nodrit de tot el que hagi fet l’alumnat del cicle infantil i mitjà. Al final, tindrem un producte ben treballat a partir de la robòtica i la programació”, explica Blasco.

Sota el títol “Objectiu La Terra”, el projecte té com a centre d’interès educatiu l’exploració espacial i la voluntat de millora del planeta. Sílvia Brandi, directora d’Habilis, la plataforma educativa d’Abacus, considera que es tracta “d’una iniciativa pionera que, a través de l’èpica de l’arribada a la Lluna i l’exploració de l’espai, permetrà als docents introduir la tecnologia per a la millora de l’aprenentatge a l’aula”. Brandi afegeix que “com sempre, l’objectiu que perseguim des d’Abacus és donar eines als mestres perquè puguin fer encara millor la seva tasca de mestres i ser-los d’utilitat en els reptes educatius actuals”.

“Als mestres que desconeixen aquest tipus de sistemes d’aprenenatge jo els animaria a llençar-se. Poc a poc tot va sortint perquè és un sistema intuitiu i perquè els alumnes també ens ajuden a nosaltres i entre tots construïm aquest aprenenatge i entre tots anem teixint les estratègies que anem necessitant”, explica Blanco.

Miquel Àngel Prats, professor titular de tecnologia educativa a la FPCEE Blanquerna (URL) i coordinador pedagògic del projecte “Objectiu La Terra”, esmenta que la iniciativa “és una gran oportunitat a molts nivells: en primer lloc, per obtenir el nivell B2 de CDD del professorat; en segon lloc, per renovar i actualitzar el material i els recursos tecnològics a les aules; i en tercer lloc, per poder viure i experimentar un veritable projecte STEM a l’escola, on la tecnologia és el vehicle per a fomentar molts aprenentatges competencials”.

Per altra banda, Eva Aguiló, Cap d’Àrea Pedagògica de la FECC, destaca com aquesta iniciativa enllaça amb l’aplicació de la reflexió estratègica en l’àmbit pedagògic duta a terme els darrers anys per les escoles cristianes, on es considera fonamental crear les bases d’una veritable cultura digital a l’escola, que inclogui l’ús responsable, ètic, crític, saludable i conscient, de les tecnologies, la personalització de l’aprenentatge i la promoció de la col·laboració i la innovació.

Mireu, en aquesta galeria, diverses de les activitats realitzades:

El projecte, que ja va viure una fase prèvia pilot aquest juliol amb un curs en el marc de l’escola d’estiu, ha rebut 500.000 euros de finançament del Departament d’Educació en la línia de suport als projectes de capacitació digital B2.