Les vacances són ideals per fer ciència en família. Aquesta ciència suposa la participació de la ciutadania en algun procés de la recerca, per tant només cal buscar el projecte que més encaixa amb els nostres interessos i tirar-nos hi de cap.
El 1995 el professor Alan Irwin va fixar el terme ciència ciutadana per la participació de públic no especialitzat en activitats d’investigació científica en col·laboració amb professionals de la ciència. La participació pot ser fent tasques tant en la recollida de dades com en la seva anàlisi o la difusió dels resultats.
Aquí tens 4 projectes de ciència ciutadana per aprendre plegats mentre observem ocells, informem de la presència de mosquits, contribuïm a la millora dels carrils bici o protegim el medi ambient.
Dona’m ales
El projecte Dona’m Ales es un projecte que uneix investigació, innovació i divulgació científica per conèixer i valorar la biodiversitat. Una idea que neix durant el confinament i pren força al 2022 amb el cofinançament del FECYT i la Universitat de Barcelona (UB): “La nostra proposta és per treballar l’observació de les aus, fer educació científica vinculada a la biodiversitat i a la sostenbilitat”, explica la Genina Calafell, coordinadora del projecte i professora del departament d’Educació Lingüística, Científica i Matemàtica de la UB.
El projecte compta amb un material educatiu molt pràctic, pensat per treballar la biodiversitat i la sostenbilitat als instituts des d’un punt de vista innovador. A més inclou la aplicació iNaturalist de ciència ciutadana per traspassar l’aula. El millor de tot és que la web de Dona’m ales està oberta al públic, per tant tothom que li interessi pot sumar-s’hi.
Què proposa?
Observar, identificar i registrar la diversitat d’ocells que viuen al nostre entorn. Les dades es poden incloure al portal iNaturalist, que funciona tant per Android com iOS. La informació es comparteix amb bancs de dades científiques, així es contribueix a la recerca de la comunitat científica. A més també hi ha diverses propostes per treballar la importància de la conservació de la biodiversitat i contribuir a millorar la sostenibilitat del nostre entorn.
Mosquito alert
Mosquito alert és la plataforma que a través de la participació ciutadana recolecta informació relacionada amb els mosquits. “La ciutadania ajuda aportant informació que després els reverteix en positiu”, comenta Frederic Bartumeus, codirector de Mosquito Alert i professor d’investigació ICREA adscrit al CEAB-CSIC i al CREAF de la UAB. Amb la informació rebuda a partir de l’observació ciutadana i gràcies a tècniques computacionals i d’estadística, converteixen les dades en mapes interactius d’incidència. A més fan predicció de la situació dels mosquits i el risc d’exposició a pocs dies vista.
Què proposa?
Només cal descarregar-se l’aplicació –disponible per iOS i Android–, fer una foto al mosquit trobat o els llocs de cria a espais públics, posar-hi la localització i altres detalls per ajudar a la identificació de la espècie. Un grup d’entomòlegs valida les imatges i notifica el resultat als participants. El resultat es publica a un mapa públic on es pot consultar la informació registrada des de 2014.
Bicezen
Bicezen és una plataforma col·lectiva que treballa perquè les ciutats siguin més pedalables. Un equip multidisciplinar format per urbanistes, geògrafs, enginyers i informàtics han desenvolupat una eina intuïtiva perquè ciclistes, governs locals i regionals, i investigadors puguin generar dades valuoses perquè els investigadors estudiïn la política de ciclisme, el comportament del viatge actiu, o millorar l’experiència de desplaçar-se en bicicleta, la infraestructura ciclista i el disseny de la mobilitat. Fins ara la plataforma està operativa a quatre ciutats: Barcelona (Espanya), Aveiro (Portugal), Tampere (Finlàndia) i Enschede (Països Baixos).
Què proposa?
Si et mous en bici, t’interesa la plataforma oberta i col·laborativa de BiciZen, disponible per iOS i Android. Només has de compartir les teves experiències quotidianes de ciclisme a l’aplicació, pots compartir comentaris geolocalitzats, experiències, fotos o dades sobre la infraestructura ciclista, des d’aparcaments de bicis, robatoris, seguretat, manteniment de les vies o conflictes amb altres usuaris. Així contribueixes a promoure un estil de vida sostenible i respectuós amb el medi ambient.
Riunet
Aquest projecte de ciència ciutadana proporciona dades científiques als investigadors del Grup de Recerca Freshwater Ecology, Hydrology and Management (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona. Fa gairebé 10 anys que es va posar en marxa per portar l’educació ambiental vinculada als rius a una aplicació. El que proposa és fer un seguiment de la qualitat del riu tenint en compte una sèrie d’indicadors: la fauna i la vegetació que hi ha, la qualitat i les característiques de l’aigua. Com més heterogeneïtat dels espais més divers i ric és l’ecosistema.
Què proposa?
A l’aplicació RiuNet, actualitzada per Android, tens un manual que et guia en el procés de recollida de dades per conèixer la qualitat ecològica de l’ecosistema fluvial que has triat. Pots fer-ho a qualsevol riu i en qualsevol moment, baixant l’aplicació que és gratuïta. Només has de respondre una sèrie de preguntes, com els tipus de macroinvertebrats aquàtics –insectes, cargols, sangoneres, crancs, etc.–, que hi veieu al riu. Són fàcils de recollir i no són perillosos. “Quan s’envien les dades ja pots saber quina és la qualitat del riu, automàticament reps un indicador amb la qualitat d’aquest tram del riu”, comenta en Pau Fortuño, biòleg i uns dels coordinadors del projecte.