El satèl·lit d’uns alumnes de l’Institut de Tremp, seleccionat per l’Agència Espacial Europea

El petit giny, ideat per nois i noies de batxillerat, permet rebre i transmetre dades com la temperatura i la pressió ambient

25 d'abril de 2023 - Redacció

En Jordi, l’Alejandro, en Jan, en Johan i l’Estel són els cinc alumnes de l’Institut de Tremp que han creat el Tremp-SAT, un petit satèl·lit ideat per recollir informació de la temperatura i la pressió ambiental. Després d’haver-lo provat amb èxit el passat mes de gener, llençant-lo des d’un globus aerostàtic a més de 1.300 metres d’altitud, ara han estat seleccionats pel concurs CANSAT 2023, de l’Agència Espacial Europea (ESA).

El certamen repta a tots els alumnes de cada equip a construir un petit satèl·lit (de la mida d’una llauna de refresc) que rebi i transmeti dades. En el cas del d’aquests joves de Tremp, transmet temperatura i pressió ambiental, però ells també hi han afegit un GPS perquè sigui més fàcil trobar el giny un cop ha caigut a terra.

Tal com informa el mitjà Pallars Digital, ara, un cop seleccionat per passar a la següent fase del concurs, el Tremp-SAT anirà fins a l’aeroport de Lleida-Alguaire, on el pròxim dia 29 d’abril, un coet construït per alumnes de la Universitat Politècnica de Barcelona amb la col·laboració de l’ESA, el propulsarà a un quilòmetre cap a l’atmosfera.

El projecte, que forma part d’un treball de recerca de Batxillerat, ha estat possible gràcies col·laboració dels alumnes Jordi José, Alejandro Riaño, Jan Castells, Jhoan Calisaya i Estel Coll, que han estat coordinats i tutoritzats pels professors Víctor Morató, Eduard Requena i Borja Llàser. L’objectiu del projecte, segons expliquen, no és només crear aquest aparell, sino acostar la creació i recerca teconològica als estudiants pallaresos.