Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans
Reprodueix vídeo

Fes un Theremin, l’instrument que no es toca

Construeix el primer instrument electrònic de la història
16 de març de 2022 –
 Redacció

L’any 1919, el músic i físic rus León Theremin va anunciar que havia construït “un instrument que es toca sense ser tocat”, és a dir, sense que es produís cap contacte físic entre l’intèrpret i l’instrument.

Se’l va anomenar Theremin en el seu honor i consta d’una caixa amb dues antenes: una d’horitzontal (la que controlar el volum) i una altra de vertical (que controla el to agut o greu).

Les dues antenes s’activaven en acostar o allunyar-hi les mans, d’acord amb una reacció anomenada capacitància i que vindria a ser la capacitat (en aquest cas, del cos humà) de recollir i emmagatzema energia en forma de càrrega elèctrica.

Com el podem fabricar nosaltres?
En la versió del Theremin que us proposem fer les antenes serien dos sensors d’ultrasons connectats a una placa Arduino d’una banda i a un brunzidor de l’altra.

El brunzidor és el que generarà un to intermitent. Apropant-nos o allunyant-nos dels dos sensors podrem modificar la freqüència d’aquest to i el seu ritme.

Aplicacions educatives
És adequat per a nens d’entre 9 i 11 anys i el projecte permet treballar què son i com funcionen els ultrasons, conèixer l’electromagnetisme i adquirir nocions de composició musical, com el to o el ritme.