Fes un Theremin, l’instrument que no es toca

Construeix el primer instrument electrònic de la història

16 de març de 2022 - MAD Systems, SCCL

L’any 1919, el músic i físic rus León Theremin va anunciar que havia construït “un instrument que es toca sense ser tocat”, és a dir, sense que es produís cap contacte físic entre l’intèrpret i l’instrument.

Se’l va anomenar Theremin en el seu honor i consta d’una caixa amb dues antenes: una d’horitzontal (la que controlar el volum) i una altra de vertical (que controla el to agut o greu).

Les dues antenes s’activaven en acostar o allunyar-hi les mans, d’acord amb una reacció anomenada capacitància i que vindria a ser la capacitat (en aquest cas, del cos humà) de recollir i emmagatzema energia en forma de càrrega elèctrica.

Com el podem fabricar nosaltres?
En la versió del Theremin que us proposem fer les antenes serien dos sensors d’ultrasons connectats a una placa Arduino d’una banda i a un brunzidor de l’altra.

El brunzidor és el que generarà un to intermitent. Apropant-nos o allunyant-nos dels dos sensors podrem modificar la freqüència d’aquest to i el seu ritme.

Aplicacions educatives
És adequat per a nens d’entre 9 i 11 anys i el projecte permet treballar què son i com funcionen els ultrasons, conèixer l’electromagnetisme i adquirir nocions de composició musical, com el to o el ritme.