Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Les habilitats “toves” que us faran mestres forts

Les sis ‘soft-skills’ claus per triomfar dins i fora de l’aula
19 d’abril de 2022 –
 Redacció

Les habilitats toves són aquelles capacitats relacionades amb l’ètica, l’actitud, l’empatia, els dots comunicatius o d’altres aspectes propis de la intel·ligència emocional. No tenen res a veure, doncs, amb els nostres coneixements o capacitats tècniques però són igual d’importants (o fins i tot més) per assolir l’èxit professional i també personal.
Us n’hem seleccionat sis que pensem que us pot anar bé de refrescar.

1. Lideratge
Podeu desenvolupar la vostra capacitat de lideratge de diferents maneres: com a proveïdor de recursos educatius nous, com a persona de suport, com a mentor o com a visionari que pot aportar idees ja de cara al curs següent. Els docents amb fortes habilitats de lideratge teniu un paper important a les escoles actuals doncs la seva capacitat de planificació permet que tant els alumnes com els altres mestres i equip de direcció puguin treballar plegats per tal d’aconseguir objectius clars i resultats educatius visibles.

2. Comunicació
Comunicar bé permet que els alumnes entenguin millor allò que els expliqueu, és lògic, però també els pot ajudar a progressar si us esmerceu a donar-los missatges positius i de suport, doncs no hi ha res més motivador que veure reconegut el teu esforç.
A més, si pretenem que els estudiants siguin comunicadors eficaços, els hem de donar exemple cada vegada que ens veuen interactuar amb d’altres mestres, personal de l’escola o pares i mares i tenir cura de les paraules i expressions que fem servir davant de les nenes i nens.

3. Treball en equip
Actualment es posa molt d’èmfasi en les activitats col·laboratives per tal que els alumnes aprenguin a treballar en equip. Ara bé, res més exemplificador que veure’ns a nosaltres mateixos en aquesta tasca. El treball en equip en un entorn educatiu implica que tots els docents comparteixen uns objectius similars i que s’estableixin dinàmiques per poder treballar conjuntament de cara a assolir-los.

4. Resolució de problemes
Sabem que aquelles problemàtiques que sorgeixen tant dins com hora de l’aula, poden afectar negativament els resultats d’aprenentatge. Tant si es tracta de desescalar un conflicte com de resoldre un problema de la vida que obstaculitzi l’aprenentatge d’un estudiant en concret, heu d’estar alerta per assumir el repte i saber com abordar de la millor manera possible la situació.

5. Intel·ligència social i emocional
L’aprenentatge social i emocional (també denominat SEL) és bàsic per als alumnes i per als docents, doncs no podem ajudar-los a aplicar-les si no som els primers en posar-les en pràctica. Però per fer això, cal tenir clar quines són algunes de les més importants:

– Consciència i autogestió de les pròpies emocions i comportaments. Això inclou la capacitat de retardar la gratificació, gestionar l’estrès, controlar els impulsos i perseverar a través dels reptes per tal d’assolir objectius personals i educatius.

-Habilitats de relació. Ajuden a establir i mantenir relacions sanes i gratificants. Això implica comunicar-se amb claredat, escoltar activament, cooperar, resistir la pressió social inadequada, negociar el conflicte de manera constructiva i buscar ajuda quan sigui necessari.

– Presa de decisions responsables. És a dir, actuar tenint sempre present les normes de comportament ètic, què és i què no una conducta de risc per la salut i el benestar d’un mateix i dels altres, i saber fer una avaluació realista de les conseqüències de les nostres accions.

6. Competència Cultural
La competència cultural és la capacitat d’empatitzar amb els qui tenen diferents orígens o cultures. Ara que a les escoles cada vegada hi ha més nens i nenes recent arribats d’Ucraïna, convé recordar que no cal que els docents sigueu experts en totes i cadascuna de les cultures que hi ha dins de la vostra aula. El millor és permetre que els propis alumnes us vagin compartint, mica en mica i al seu ritme, els seus costums, tradicions,… en un exercici en el qual els estudiants poden aprendre molt sobre l’empatia, l’acceptació i la tolerància envers l’altre.

Per saber-ne més sobre les habilitats toves en l’àmbit de l’educació, et recomanem aquest article.

Publicidad

Articles relacionats