Robots que seleccionen càpsules de cafè: arriba la revolució del reciclatge

Els robots d’AMP Robotics recuperen a gran velocitat les matèries primeres que es perden entre el rebuig

Serà un dels 25 projectes que es presentaran al Festival Fixing the Future 2023, el 12, 13 i 14 d’octubre al Disseny Hub de Barcelona.

25 de setembre de 2023 - Redacció

Més de la meitat de la brossa que generem els catalans no es recicla. Són dades de l’Agència Catalana de Turisme del 2022 que certifiquen que, tot i anar a la baixa, la fracció resta encara representa un 54,7% del total dels residus municipals generats, és a dir, més de 2 milions de tones. Les matèries primeres que no se separen en origen s’han de separar a les plantes de tractament, una gestió lenta, costosa i que es podria evitar.

Amb l’objectiu que aquest procés sigui molt més ràpid i precís, una empresa pionera en intel·ligència artificial (IA) i robòtica de Louisville, Colorado (EUA), ha aconseguit crear robots que classifiquen la brossa utilitzant el mateix tipus de percepció i lògica que els éssers humans. La tecnologia d’AMP Robotics, així s’anomena la companyia, és capaç de recuperar matèries primeres com paper, envasos o metall a una velocitat sobrehumana, 24 hores al dia 7 dies a la setmana. Aquest procés innovador està revolucionant la indústria del reciclatge als Estats Units on, segons es calcula, cada any es perden més de 200.000 milions de dòlars en materials reciclables que no es recuperen. 

Apassionat dels transformers i les historietes de robots

El desenvolupament i aplicació de braços robòtics i robots humanoides que facin tasques similars a la de les persones humanes es deu a Matanya Horowitz, fundador i CEO d’AMP Robotics. El mateix Horowitz reconeix a les seves conferències, que de petit “era un gran apassionat dels coneguts transformers i de les històries de robots”, una passió que combinada amb el “desig de millorar la salut del planeta” ha acabat impactant en la cadena de valor de la gestió de residus de molts països del món.

Gràcies a la intel·ligència artificial, els sistemes robòtics d’AMP aconsegueixen destriar amb molta precisió i a alta velocitat els materials reciclables que s’acumulen entre les deixalles, especialment a les plantes de tractament on arriba el rebuig. Els algoritmes d’aprenentatge automàtic poden classificar objectes segons el color, la forma, la mida, el patró, la marca o l’opacitat, obtenint, fins i tot, l’emmagatzematge de dades. Per aconseguir-ho s’han introduït al programari milions d’imatges dels elements que els seus robots podrien trobar. La precisió és tan alta que aquests són capaços d’anomenar la quantitat de gots d’Starbucks o de llaunes de Coca-cola que han recollit, amb una precisió del 99%.

L’expansió d’AMP al món

Des de la Covid-19, la demanda de la tecnologia dissenyada per AMP s’ha accelerat de manera exponencial. Els seus braços robòtics s’han implementat a l’Amèrica del Nord, l’Àsia i a països europeus com Espanya a més de rebre nombrosos reconeixements, entre els quals el premi Impact 20 de Fortune, l’AI 50 de Forbes i el World’s Most Innovative Companies de Fast Company’s.

Horowitz destaca que la seva tecnologia pot “reconèixer i recuperar material tan petit com un tap d’ampolla o específic com una càpsula de cafè d’una determinada marca, aconseguint així que aquests objectes puguin tenir una altra vida dins l’economia productiva”. Pel CEO d’AMP Robotics, els temps d’avui són “emocionants per a la indústria del reciclatge” i afegeix que “a més de reciclar, cal que les persones prioritzin la reutilització i la reducció” si es vol contribuir a mitigar el canvi climàtic.

Les veus del Fixing the Future

AMP Robotics serà una de les protagonistes del Festival Fixing the Future, els dies 12, 13 i 14 d’octubre al Disseny Hub de Barcelona. El festival mostrarà 25 projectes que estan transformant el món i enguany també presentarà un programa especial adreçat als docents.