Utilitzant el Chat GPT a les classes de matemàtiques

La IA pot convertir-se en una eina molt útil pels docents, tant per optimitzar els temps, com per fomentar l'interès per les STEM

ChatGPT pot ajudar a idear problemes o projectes que connectin amb els interessos dels alumnes.

8 de novembre de 2023 - Redacció

Quan ChatGPT va entrar en escena, molts docents es van mostrar preocupats per com afectaria aquesta nova IA al dia a dia de les aules. Com canviaria això la manera d’ensenyar o d’aprendre? Però, com passa amb la majoria de les noves tecnologies, aquestes eines poden tenir el seu lloc a l’aula quan s’utilitzen bé.

ChatGPT pot convertir-se en una eina molt interessant per crear contingut per les classes de matemàtiques, generar interès entre l’alumnat o connectar la teoria amb casos reals i actuals.

Per fer recerca

Al llarg del curs escolar coneixes els teus alumnes, els seus interessos i aspiracions. Sigui mitjançant enquestes formals o observació general de l’aula, has creat un repertori de coneixements sobre quins temes troben rellevants i quins desperten més interès en els teus alumnes. És a través d’aquesta informació que els professors poden filtrar els seus resultats al ChatGPT.

Es pot començar amb una pregunta àmplia: “Quines són les aplicacions reals dels polinomis?” Després, filtrar quines aplicacions són més rellevants per als adolescents. D’aquests suggeriments, pots seleccionar els que millor s’alineen amb els interessos dels teus estudiants, com, per exemple, els gràfics per ordinador i el disseny de videojocs.

També pots partir de s de l’interès particular de l’estudiant i demanar-li que t’ajudi a identificar connexions de contingut rellevants. Potser ens sorprendrà conèixer totes les connexions de contingut que pots fer. Per exemple, com practicar estadística o probabilitats a través del futbol o calcular velocitats i masses amb els vehicles que passen per davant l’escola.

Per crear contingut

Ara que ja t’has fixat en la idea que vols explorar, és hora de crear la lliçó. Com que és possible que no coneguis bé les connexions explícites entre el contingut matemàtic i el tema, pots utilitzar la IA per ajudar-te a crear el contingut per convertir això en una experiència atractiva per als teus estudiants.

En el seu nivell més bàsic, ChatGPT i altres fonts d’IA poden ajudar-te a escriure una sèrie de problemes que connecten el teu tema i contingut o enunciats per activitats o projectes.

També et pot ajudar a buscar casos reals on l’aplicació de les matemàtiques siguin necessàries (notícies, estudis, experiments ja realitzats…).

La IA es pot convertir en una eina més de les aules | Getty Images

La IA com a suport de la intel·ligència humana

Tot i que no hi ha dubte que la IA té un potencial impressionant per donar suport als professors de matemàtiques en una varietat de tasques, és important recordar que el que importa és el “toc humà”. Fent servir la IA com a trampolí, els professors poden utilitzar els seus coneixements sobre els interessos i habilitats dels seus estudiants per dissenyar millor la lliçó i l’activitat per satisfer les necessitats dels seus estudiants. És la capacitat del professor per connectar amb els estudiants el que fa que l’experiència d’aprenentatge sigui impactant.

Per la banda dels estudiants, si trobem l’espai per utilitzar-lo correctament, el ChatGPT també pot convertir-se en un recurs on cercar informació i una eina per superar obstacles i problemes.