Com s’agrupen les bases de dades? A vegades, aquestes dades s’agrupen en bases de dades locals (no connectades). Per exemple, el programari o programa que gestiona la caixa d’un botiga no està connectat al teu historial de cerca de compres de la teva aplicació favorita. Són bases de dades separades, cadascuna amb les seves funcions separades.
En altres ocasions, diverses bases de dades s’agrupen entre si per a generar bases de dades més grans. Els estats i les grans corporacions (bancs, tecnològiques) solen tenir grans bases de dades, a vegades perquè la llei els obliga (imperatiu legal) o a vegades perquè el seu negoci és justament el processament d’aquestes dades.
Quan tenim una base de dades amb moltes dades parlem de macrodades o “big data”
L’anàlisi del “big data” pot generar informació útil en molts aspectes. Per exemple, Spotify utilitza totes les dades d’escolta dels seus milions d’usuaris per a generar algorismes (programes) que determinen les possibilitats de la seva secció de “descobriment”. Un sistema similar utilitzen Instagram, Tiktok o Youtube.
No obstant això, mostrar el següent vídeo no és l’únic benefici que poden tenir aquestes dades sinó també poden servir per a alterar el resultat eleccions es decanten d’una banda o un altre a través de la recopilació de dades personals sense consentiment. Això va passar en l’escàndol de Facebook i Cambridge Analytica entre el 2010 i 2018.
L’ús de les macrodades o big data pot ser positiu o negatiu en funció d’on surtin i per a què fins siguin utilitzats
Aquí oferim una recopilació de 10 repositoris referits a la ciència.
Activitats
- Llegeix aquest article sobre l’algorisme de Spotify pensat per a músics. https://musicodiy.cdbaby.com/el-algoritmo-de-spotify-lo-que-los-musicos-deben-saber/
- És correcte el que diu?
- Quin poder té Spotify sobre els artistes petits o emergents?
- Està bé que una empresa privada tingui aquest poder sobre l’èxit o fracàs dels autors?