Projecte CLAB (II): analitza el teu entorn amb Smart Citizen

0 de 21 lliçons finalitzades (0%)

Unitat didàctica 5: Ara “sentirem” el nostre barri (3h)

5.2. Mesurant el nostre “problema”

Mini estació ambiental amb un dispositiu Smart Citizen protegit per una carcassa impresa en 3D. | FabLab

Ja tenim definit el nostre repte i ja sabem quins sensors necessitarem per mesurar-lo. Ara hem de continuar prenent algunes decisions, per a les quals ens pot ser útil “mesurar” el problema abans mitjançant enquestes als veïns, a altres alumnes… Es tracta de dades complementàries a les quals ens proporcionaran després els sensors, perquè  ens poden mostrar la temperatura que fa o el nivell de soroll però les persones poden dir-nos també si tenen fred o si els és molest el soroll.

En qualsevol cas, és hora de determinar:

  • On prendrem dades?
  • Durant quant temps?
  • Com es col·locarà l’estació de mesura?Si necessiteu prendre dades a l’exterior, podeu protegir-lo amb carcasses de plàstic elaborades amb ampolles de plàstic. Aquí teniu un pas a pas. Si disposeu d’impressora 3D, podeu imprimir una carcassa. Aquí hi ha un repositori amb les instruccions per a poder fer-lo.

 

Presa de dades en moviment

Sí, és possible! Si voleu prendre dades anant amb bicicleta o patinet, només necessiteu acoblar un GPS al dispositiu, que us marcarà el recorregut juntament amb les dades preses perquè sapigueu on sou en cada mesurament. Atenció! Si esteu prenent mesuraments de soroll, procureu que el soroll de la bicicleta o el patinet no interfereixin en les vostres dades.

De fet, durant el període que el dispositiu estigui prenent dades, és important conèixer i anotar qualsevol incidència o esdeveniment rellevant que hagi pogut produir-se durant el mesurament per a evitar distorsions en el mostreig.