Projecte CLAB (II): analitza el teu entorn amb Smart Citizen

0 de 21 lliçons finalitzades (0%)

Unitat didàctica 1: Situant-nos: El món són dades (3h)

1.4. Ciència ciutadana

Aplicacions com iNaturalist permeten compilar centenars de milers de dades científiques per part dels ciutadans. | Getty Images © igoriss

Per als científics, la quantitat de dades que permet generar actualment la tecnologia suposa una oportunitat i alhora un repte. Mai abans s’havia tingut accés a tal quantitat d’imatges, sons i informació. Però per a poder analitzar tot aquest materialment de forma científica, es requereix d’un procés d’indexació i catalogació que sovint només es pot fer manualment i que, als experts, els suposa uns recursos i temps del qual no disposen.

En aquest context apareix la ciència ciutadana, una nova manera de produir coneixement científic a través d’un projecte estructurat de recerca col·lectiva, participativa i oberta, realitzat per persones voluntàries que no necessàriament pertanyen a l’àmbit acadèmic.

Poden ser projectes contributius, on els participants contribueixen en la recopilació de dades i, puntualment, ajuden a analitzar-los i difondre’ls. Un exemple seria el projecte Respira, on es demana la contribució de dades ciutadanes a través de la presa de dades del nas de voluntaris. Un altre projecte és Mosquit Alert, on es poden obtenir dades dels mosquits i gestionar la salut pública

També existeixen projectes co-creats i projectes independents que prenen únicament el mètode científic per a aplicar-lo en alguna problemàtica en particular. Per exemple, a la plaça del Sol del barri de Gràcia de Barcelona, els veïns van aconseguir fer un mapa sonor per a veure quines eren les causes (i possibles solucions) del nivell de soroll en aquest barri.

Tal com va succeir en aquest cas, aquest tipus de projectes permet generar una presa de consciència ciutadana i promoure estats d’opinió que pressionin a l’administració, en aquest cas l’Ajuntament, perquè s’implementin determinades actuacions.

Els veïns de Gràcia van utilitzar el dispositiu Smart Citizen per a realitzar aquest mapa sonor i aquesta és precisament l’eina que aprendreu a usar en aquest curs amb la intenció que pugueu fer un projecte de ciència ciutadana cocreat pels estudiants i els docents.

 

Activitats

  1. Revisa aquest article sobre el projecte de la Plaça del Sol i respon:
    • Quin era el problema del barri? Quin era el problema de les dades de l’administració? Quines accions es van prendre a partir d’aquestes dades?
    • Ara pensa, en el teu barri. Hi ha algun problema que no estigui ben mesurat i es pugui mesurar?