La temperatura mesura la velocitat cinètica mitjana de les partícules, la qual cosa nosaltres percebem com a calor. Normalment es mesura en graus centígrads (ºC) o Kelvin (K) i es mesura amb un termòmetre. És important saber la temperatura d’un ambient perquè la temperatura influeix profundament en l’activitat humana, en moltes reaccions químiques, processos, i canvis d’estat de la matèria (com la temperatura a què eun sòlid). D’altra banda, l’augment de la temperatura mediambiental està directament relacionat amb el canvi climàtic que produeix, entre altres, l’augment de fenòmens meteorològics extrems, sequera, incendis…
Mínimes, màximes i mitjanes
Si mesurem la temperatura al migdia, aquesta serà, sens dubte, major que a mitjanit. Però la pregunta és quant major? Per a determinar-ho, és útil saber la temperatura mínima d’un dia i la màxima. Així, pot obtenir-se també una temperatura mitjana aritmètica d’aquest dia. La mitjana aritmètica permet saber aspectes sobre un lloc sense haver de donar totes les dades que hem recollit al llarg d’hores, dies, mesos o anys.a aritmètica permite saber aspectos sobre un lugar sin tener que dar todos los datos que hemos recogido a lo largo de horas, días, meses o años.
Ens interessen els valors mínims i màxims d’un dia per a obtenir la temperatura mitjana.
A partir d’aquí podem esbrinar altres escales i mitjanes, per exemple, mitjanes de tota una setmana, un mes o un any així com els mínims o màxims històrics. En aquesta imatge, per exemple, veiem les anomalies en les temperatures mitjanes registrades a Espanya entre el 1961 i el 2022 i concloure que cada vegada tenim mitjanes de temperatura més altes i menys anys freds.
Activitats
-
Veu a l’agència de meteorologia de la teva Comunitat Autònoma i cerca les dades de l’estació meteorològica més pròxima a l’escola. Es diferencia molt de la temperatura que hi ha a l’escola o a la teva sala ara mateix? I la que perceps casa teva? Aquí tens d’alguns enllaços que poden servir-te: