Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

o inicia sessió per mirar aquest curs.

Objectius

Aquest curs de formació per al professorat té com a finalitat:

Context

El món de l’educació es troba en un moment de transformació profunda. Una de les principals preocupacions és com acompanyar a l’alumnat, quines competències ha d’adquirir per a tenir èxit en un món en constant canvi, i com proporcionar les mateixes oportunitats.

L’educació té una sèrie de reptes als quals donar resposta en els pròxims anys. El primer d’ells és la inclusió, donant solucions apropiades a l’ampli espectre de necessitats d’aprenentatge, recaptant evidències en les quals hem de basar les avaluacions i els judicis de valor. Una proposta per a afrontar aquest repte seria dissenyar situacions d’aprenentatge basant-se en el DUA (Disseny Universal d’Aprenentatge). Aquest no aspira a ser un simple conjunt d’orientacions per a fer més accessibles els espais físics a l’escola o els materials educatius, sinó que se centra en les necessitats d’aprenentatge de tot l’alumnat, configurant una autèntica “pedagogia accessible”.

El segon repte és educar en la sostenibilitat, i com expliquen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), hem de promoure l’aprenentatge i el canvi de comportament en els alumnes perquè puguin fer front als problemes globals i locals, així com desenvolupar habilitats i valors que promoguin la presa de decisions responsables, el pensament crític i les possibles accions a fer en aquest camp en tots els nivells i àrees del currículum.

També és important que s’involucri a l’alumnat en la presa de decisions i la solució de problemes relacionats amb aquest tema, i que es fomenti la col·laboració i el treball en equip per a resoldre problemes globals des de l’acció local.

El tercer repte és formar en les noves tecnologies i promoure el pensament crític sobre l’impacte de les tecnologies actuals i futures. Això implica assegurar-se que l’alumnat adquireixi les habilitats i els coneixements necessaris per a comprendre i utilitzar de manera crítica i responsable aquestes tecnologies, involucrant a l’alumnat en projectes i activitats que donin resposta a problemes del seu entorn més immediat.

 

A qui es dirigeix?

Al professorat d’Educació Secundaria (3º i 4º de la ESO) i Batxillerat.

 

Metodologia

Aprenentatge basat en projectes, aprenentatge col·laboratiu i aprenentatge competencial.

 

Competències i currículum

Individual: habilitats de creador, pensament crític i resolució de problemes, iniciativa i intencionalitat.

Comunitari (circular); impacte col·lectiu, compromís social i treball en valors

 

Unitats didàctiques

Els curs s’estructura en cinc unitats didàctiques de 3 hores cadascuna.

Mòdul 1 – Situant-nos: El món són dades (3h)

Mòdul 2 – Què diuen les dades: indicadors i ambient (3h)

Mòdul 3 – Configuració del dispositiu i primers tests (3h)

Mòdul 4 – “Sentim” la nostra classe (3h)

Mòdul 5 – Ara “sentirem” el nostre barri? (3h)

Guies descarregables

 

Crèdits

Autor del text: David Prieto

Edició i coordinació continguts: Sònia Casas

Assessors tècnics: Òscar González i Santi Fu.

CLAB és un projecte col·laboratiu impulsat per la AEI KID’S CLÚSTER, Anthesis Lavola, eSTEAM Education, Fundació Bofill, Habilis (Cooperativa Abacus) i FAB LAB BCN (IAAC)

Un projecte finançat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, així com de la Unió Europea a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Accés al curs

Aquest curs és gratuït i de lliure accés. Pots començar-lo ara mateix pitjant el botó “Accedeix al curs”.

 

ACCEDEIX AL CURS

Mòduls